Hoppa till innehåll
En grupp med vänner som umgås
En grupp med vänner som umgås

Vanliga frågor

Här hittar du snabbt och enkelt svar på de vanligaste frågorna bostadssökande har. Hittar du inte det du söker hjälper vi dig gärna. 

Registrering

När du har fått en lägenhet nollställs din kötid och börjar räknas på nytt så länge du fortsätter att betala din årsavgift. Studentbostäder och korttidskontrakt är däremot undantagna denna regel då dessa är tillfälliga boenden du bara kan bo under en begränsad tid. Du får därför behålla din kötid när du flyttar in i dem. 

Om din make/maka eller sambo avlider eller flyttar till ett permanent vårdboende, kan du ärva kötiden om du har varit folkbokförd på samma adress som den bostadssökande under de senaste sex månaderna.

För att kötiden ska kunna överföras behöver du kontakta Boplats Syd senast sex månader efter dödsfallet eller inflyttningen på vårdboendet. Detta är det enda fallet som en kötid kan övertas av någon annan då kötiden är personlig.  

För att söka bostad tillsammans krävs det att båda har personliga konton på Boplats Syd. Ni kan antingen koppla ihop två stycken vanliga konton där ni båda samlar kötid och betalar årsavgiften. Alternativt skapar en av er ett medsökandekonto. Detta kontot är gratis men som medsökande samlar man inte kötid. Det är det vanliga kontot som hanterar intresseanmälningar och vars kötids används för att bestämma köplats. När era konton är sammankopplade räknas era inkomster ihop för att se så att ni tillsammans uppfyller hyresvärdens krav på en bostad.

Logga in på Mina Sidor och gå till betalningar, där kan du snabbt och enkelt betala årsavgiften. Du börjar samla kötid så fort vi har fått in betalningen. 

Intresseanmälan

Det är hyresvärden som bestämmer vilka krav som ställs på den framtida hyresgästen för en viss lägenhet. Kraven gäller vanligtvis inkomst, betalningsanmärkningar och antal personer som kan bo i lägenheten. De krav som gäller en viss lägenhet är tydligt angivna i annonsen och dessa får inte ändras efter att annonsen publicerats. Kraven får aldrig vara diskriminerande. 

Ja. När du har registrerat en intresseanmälan ser du den köplacering du har vid det tillfället. Om någon med längre kötid än dig sedan gör en intresseanmälan så hamnar de automatiskt före dig i kön och din köplats förändras. Det är inte först till kvarn som gäller. När anmälningstiden har gått ut kan din köplats bli bättre om de före dig till exempel väljer att tacka nej till bostaden eller inte uppfyllde hyresvärdens krav. Du kan följa din köplats direkt på Mina Sidor. 

Hur lång kötid som behövs för att få en lägenhet varierar stort beroende på både storlek, område och pris. Generellt sätt så är den genomsnittliga kötiden kortare för lägenheter i de högre priskategorierna, såsom nyproducerade och nyrenoverade lägenheter. Kötiden skiljer sig också åt beroende på vart i Skåne man söker, där lägenheter i Malmö med kranskommuner generellt sätt har längre kötider medan lägenheter i andra delar av Skåne har kortare.

År 2021 förmedlades nästan en tredjedel av alla lägenheter till bostadssökande med mindre än 1 års kötid. Den genomsnittliga kötiden låg på 972 dagar. I vårt publika statistikverktyg kan du se genomsnittliga kötider och antal förmedlade lägenheter i varje ort. Klicka här för att komma till verktyget!

Olika hyresvärdar har olika regler för betalningsanmärkningar. Det vanligaste är att man tillåter 0 eller 2 betalningsanmärkningar. Det är viktigt att du anger hur många betalningsanmärkningar du har under Mina Sidor så ser du tydligt direkt i bostadsannonsen om du uppfyller de krav som ställs på just den bostaden. Nästan ingen hyresvärd tillåter betalningsanmärkningar som kommer från en hyresvärd. Om du är på plats nummer 1 på en bostad efter visning genomför vi alltid en kreditupplysning på dig för att kontrollera din ekonomiska situation. 

Ja, det finns lägenheter du kan få även om du har skulder. Kraven kring skulder ser olika ut för olika hyresvärdar och framgår tydligt i bostadsannonsen. Det är däremot inga hyresvärdar som godkänner hyresskulder eller utmätningsförsök.

Det är viktigt att du är tydlig med att ange dina skulder och eventuell skuldsanering på Mina Sidor då det underlättar för dig att hitta en bostad vars hyresvärd godkänner din situation. Vi genomför alltid en kreditupplysning på dig om du är den med längst kötid på en bostad. 

Intyg

Digital inkomstverifikation ger dig som bostadssökande möjligheten att bekräfta flera av dina inkomster digitalt i stället för att ladda upp intyg manuellt. Du ansluter dig till tjänsten via Bank ID och vi hämtar in dina inkomstuppgifter när du blir nummer ett på en lägenhet. Vi får endast tillgång till inbetalningsdatum, belopp och vilken kategori det är på inbetalningen t.ex. lön, CSN eller barnbidrag. Du kan själv se vilken information vi fått tillgång till på Mina sidor och du som bostadssökande kan när som helst välja att ta bort anslutningen. Ett medgivande gäller i tre månader. 

I nuläget kan du använda digital inkomstverifikation för att bekräfta följande inkomster: 
•    Tillsvidareanställning 
•    Timanställning 
•    Visstidsanställning 
•    aktiebolag med lön 
•    studiebidrag/studielån 
•    aktivitetsstöd 
•    etableringsersättning 
•    utvecklingsersättning 
•    barnbidrag/flerbarnstillägg 
•    bostadsbidrag/bostadstillägg 

 

Du kan ladda upp dina intyg när som helst och det kan vara smart att se till att du alltid har korrekta, uppdaterade intyg på plats i Mina Sidor för att underlätta din process. Du kan inte tacka ja till fortsatt intresse av en bostad efter visning utan att alla obligatoriska intyg är på plats. Detta innebär att intygen behöver vara uppladdade senast klockan 23.30 den första vardagen efter visning. 

Om du har tekniska problem med att ladda upp dina intyg, kontakta oss så hjälper vi dig gärna.

Saknar du av någon anledning ett specifik intyg kan du välja alternativet "jag saknar detta intyg" och ange en anledning. Vi tar sedan ett beslut om din anledning kan anses giltig. 

Du laddar upp dina intyg i ditt eget konto. Det är viktigt att även dessa är på plats senast 23.30 den första vardagen efter visning för att ni ska kunna tacka ja till fortsatt intresse och för att dina inkomster också ska räknas in i bedömningen om ni tillsammans uppfyller hyresvärdens krav. 

Visning

Du får alltid till kl. 23:30 vardagen efter visningen på dig att tacka ja eller nej. Tänk på att om du kan bara tacka ja till en bostad efter att du har laddat upp alla obligatoriska intyg. 

Ja det kan du göra. Om du däremot blir nummer ett på en av lägenheterna så kommer du att strykas automatiskt från dina andra intresseanmälningar. Detta gäller inte intresseanmälningar inom samma nyproduktionsprojekt där du kan vara nummer ett på flera bostäder när svarstiden går ut. När du söker nyproduktionsbostäder kommer du istället att behöva tala om i vilken ordning du prioriterar dina sökta bostäder så att förmedlaren ska veta vilken bostad hen ska erbjuda dig.

Ja, du kan tacka nej till både visningar och fortsatt intresse utan att det påverkar din möjlighet att få andra lägenheter. 

Övrigt

Du får en varning vid följande tillfällen:

  • Om du tackat Ja till fortsatt intresse efter visning men sedan hoppar av 
  • Om du har blivit skickad som hyresgästförslag till hyresvärden och sedan hoppar av 
  • Om du blir godkänd som hyresgäst av hyresvärden men sedan inte skriver under hyreskontraktet 
  • Du har lämnat vilseledande uppgifter i ditt användarkonto. 

Efter att du har fått två varningar inom 12 månader spärras ditt konto i sex månader från din sista varning.