Hoppa till innehåll
En man och en kvinna som sitter bland flyttkartonger och äter sallad
En man och en kvinna som sitter bland flyttkartonger och äter sallad

Så fungerar det

6 steg till ditt nya hem 

1. Registrera dig

Skapa ditt personliga konto och betala din årsavgift på 300 kr. Du börjar samla kötid så fort din avgift är betald. För att söka lägenheter behöver du fylla i information om din boendesituation, dina inkomster och eventuella anmärkningar. Du ser sedan enkelt vilka lägenheter du har möjlighet att söka.

Medsökande:
Är ni två vuxna som söker lägenhet att bo i tillsammans så finns det möjlighet för er att räkna ihop era inkomster för att nå hyresvärdens krav. Detta gör ni genom att koppla ihop era konton innan ni anmäler intresse för lägenheten.
Läs mer

Illustration av ett registreringsformulär

2. Hitta en lägenhet och anmäl intresse

Sök bland alla lediga lägenheter och anmäl ditt intresse för de som passar dig bäst. Du kan bara söka de lägenheter som du uppfyller kraven för.

Du kan också lägga upp en bevakning under Mina sidor så får du ett mejl när en lägenhet som matchar dina behov publiceras.

Illustration för att välja lägenhet

3. Gå på visning

När tiden för intresseanmälan har gått ut är det oftast dags för visning och det är de sökande med längst kötid som blir inbjudna.  Många hyresvärdar har obligatoriska visningar för att säkerställa att den som flyttar in i lägenheten blir nöjd. Förutom vanliga visningar erbjuds även digitala visningar, men det finns också lägenheter som hyrs ut utan visning. 

Illustration av en hyresvärd som bjuder in till lägenhetsvisning

4. Tacka Ja och verifiera inkomst 

För att tacka Ja till lägenheten efter visningen behöver du verifiera din inkomst och övriga uppgifter på Mina sidor. Att tacka ja är bindande. Blir du nummer ett på en lägenhet du har tackat ja till stryks övriga intresseanmälningar automatiskt. 

Att tacka nej påverkar inte dina möjligheter att få en annan lägenhet.

Illustration av inlämning av intyg

5. Kontroll 

För att säkerställa att du uppfyller hyresvärdens krav kontrollerar vi dina uppgifter och intyg samt tar in en kreditupplysning. Vi kan be dig att komplettera dina intyg om något är oklart. Blir du nekad en lägenhet på grund av att du inte uppfyller hyresvärdens krav får du information om varför.  

Illustration av inlämning av intyg

6. Skriv kontrakt

Har du längst kötid och uppfyller hyresvärdens krav skickas du som hyresgästsförslag till hyresvärden. Hyresvärden kontrollerar dina boendereferenser, gör det slutliga godkännandet och bjuder in dig för att skriva kontrakt.

Illustration av en nyckel

Välkommen till ditt nya hem!