Hoppa till innehåll

Medsökande

Är ni två vuxna som söker lägenhet att bo i tillsammans så finns det möjlighet för er att räkna ihop era inkomster för att nå hyresvärdens krav. Detta gör ni genom att koppla ihop era konton innan ni anmäler intresse för lägenheten.

Så fungerar det

För att sammanräkna inkomst behöver båda sökande ha personliga konton hos oss. Vi rekommenderar att båda har vanliga bostadssökandekonton så att båda samlar kötid inför framtiden. Det går också att skapa ett medsökandekonto åt en av er. Ett medsökandekonto är gratis men samlar ingen egen kötid.

Den som söker lägenhet måste vara registrerad i bostadskön. Om två personer som är registrerade i bostadskön söker tillsammans så är det endast kötiden hos den som anmält intresse som nollställs vid kontraktskrivning.

Ett krav för att sammanräkna inkomst är att båda sökande kommer att bo tillsammans i den nya bostaden. Innan ni anmäler intresse för en lägenhet behöver ni göra följande:

  • Koppla konto

Hantera kopplingar mellan medsökande under fliken 'Konto > Medsökande' på Mina Sidor. En medsökandekoppling kan endast läggas till från ett vanligt bostadssökandekonto och behöver sedan godkännas av den medsökande innan den är komplett. 

  • Fyll i inkomstuppgifter

För att era inkomster ska sammanräknas vid en intresseanmälan behöver både du och personen du söker lägenhet med fyllt i era inkomstuppgifter. Detta gör ni på Mina Sidor under fliken ’Uppgifter och inkomster’ på era respektive konton. Förbered dig även genom att ladda upp dina intyg under ’Intyg och dokument’.

Att tänka på

De krav som hyresvärden ställer för lägenheten behöver uppfyllas både sökande och medsökande. Om ni blir aktuella för en bostad behöver båda ladda upp de intyg som efterfrågas på era respektive konton. Intygen behöver vara uppladdade för att ni ska kunna tacka ja till fortsatt intresse för en lägenhet.

Precis som när man söker och får en lägenhet på egen hand kommer kötiden att nollställas när ni tecknat ett hyreskontrakt. Om man söker bostad tillsammans med någon som också är registrerad i bostadskön kommer kötiden endast nollställas för den som anmält intresse på lägenheten.

 

Registrera dig idag!