Hoppa till innehåll

Studentlägenheter i Malmö

Malmö är landets snabbast växande storstad och en alltmer populär studentstad. Sedan millennieskiftet har staden vuxit med 34% och har idag över 350 000 invånare. Stadens omställning från industristad till kunskapsstad, närheten till kontinenten, Malmö universitet och infrastrukturprojekt som Öresundsbron och Citytunneln har snabbat på stadens utbredning. Redan år 2047 spås Malmö ha mer än en halv miljon invånare.

Störst i Malmö  

Boplats Syd är den största bostadsförmedlingen i Malmö och har även det största utbudet studentlägenheter. Här hittar du alla MKBs studentlägenheter men också studentlägenheter från flera andra privata hyresvärdar, till exempel Rikshem, Basecamp och Heimstaden student. Lägenheter förmedlas baserat på din kötid, så ju längre kötid du har, desto fler valmöjligheter när det är dags att hitta lägenhet. Därför är det smart att registrera sig redan när man ansöker till sina studier. Vill du hellre bo i en vanlig lägenhet? Du hittar även den på Boplats Syd!

En enkel väg till studentboendet

Det är enklare än många tror att hitta en studentlägenhet genom Boplats Syd. Över hälften av de studentlägenheter som förmedlades 2022 gick till en student med under ett års kötid. 2 av 10 lägenheter gick till studenter som varit registrerade hos oss i under tre månader. Därför är det aldrig för sent att registrera sig!

Det är allra högst tryck på studentlägenheter i samband med antagningsbesked och läsårsstart. Ett tips är att vara lite flexibel med sina önskemål om man inte har så lång kötid och behöver hitta ett boende relativt snabbt. Om det är möjligt att, ha lite tålamod – det är alltid enklare att hitta en studentlägenhet under terminen.  

Behåll din kötid

Ett studentboende är en temporär bostad som du bara kan bo i under tiden du studerar. Därför nollställs inte din kötid när du flyttar in i en studentlägenhet du fått genom oss. För att behålla din kötid behöver du stå kvar i kön under din studietid. Då har du de bästa förutsättningar för att hitta en vanlig lägenhet när det är dags att börja jobba!

Att söka studentlägenhet 

Du söker en studentlägenhet precis som man söker en vanlig lägenhet. Man behöver vara registrerad och ha betalt köavgiften för att söka!

  • Sök bland Boplats Syds lediga lägenheter, filtrera på "studentbostad"
  • Anmäl ditt intresse för de lägenheterna du är intresserade av. Tänk på att du behöver ha fått ditt antagningsbesked för att söka studentlägenheter hos de flesta hyresvärdar. 
  • När intresseanmälan stänger blir de som är längst fram i kön inbjudna till visning, fysisk eller digital. För vissa lägenheter erbjuds inte visning, utan man får ta sitt beslut baserat på bilder. Då blir du informerad om detta.
  • Efter visning behöver du tacka ja till den/de lägenheter du är intresserad av. Notera att det är bindande att tacka ja.
  • Om du blir etta på en lägenheter du har tackat ja för, tas dina övriga intresseanmälningar bort. 
  • Boplats Syd kontrollerar dina intyg och uppfyller du hyresvärdens krav skickas du vidare som hyresgästförslag. 
  • Hyresvärden kollar eventuellt boendereferenser och kontaktar sedan dig för att skriva kontrakt!