Hur vi förhindrar fusk
Hur vi arbetar för att det aldrig ska löna sig att fuska.
Fusk med intyg på inkomst bland sökande av bostäder har länge varit ett problem. Tack vare vår stora kundbas och långa erfarenhet av att stävja detta problem har vi utvecklat strategier och verktyg, så du som hyresvärd aldrig ska behöva ha en hyresgäst som fuskat sig till ett kontrakt.
För att bli kallad på visning av en lägenhet som förmedlas via oss behöver man ladda upp intyg på att man har den inkomsten som krävs av hyresvärden. Beroende på vad våra hyresvärdar sätter för krav kräver vi antingen anställningsintyg, lönespecifikation samt kontoutdrag för den med anställning, betalningsplan för den med pension eller dokument att man beviljats inkomststöd. Vissa av intygen som kommer in är falska och vi polisanmäler alltid allt fusk med intyg när man söker bostad, vilket i snitt brukar vara en person i månaden. Vi har på senare tiden märkt att fusket utvecklats och blivit mer raffinerat – sommaren 2020 var det exempelvis ett stort antal personer som sökte lägenheter i Helsingborg med falska intyg vilket ledde till att vi polisanmälde 58 personer för falska intyg. Arbetet med att avslöja och få stopp på det organiserade fuskandet har lärt oss mycket och även om vi inte sett liknande organiserat fuskande sedan dess vet vi från kontakt med många myndigheter att välfärdsbrotten ökar.
Tyvärr finns det inga genvägar för att avslöja fusket. Att förlita sig på uppgifter direkt från banken om insatt lön räcker till exempel inte eftersom vi sett många exempel på fingerade insättningar av ”lön”. Det som krävs för att stävja fusket är erfarenhet, noggrann granskning och en stor databas att jämföra intygen med. Hos oss fortsätter de flesta att stå i kö även efter att de fått en lägenhet. Om de också fortsätter att söka lägenheter så gallras inte intygen utan kan sparas i upp till tolv månader. Eftersom vi har många sökande så hanterar vi därmed också många intyg. Tack vara vår långa erfarenhet har vi kunnat utvecklat system för att kontrollera intygen, och vi arbetar ständigt med att förbättra våra metoder att avslöja fusk. Alla som misstänks för fusk polisanmäls och spärras från att söka nya lägenheter under minst 12 månader.
För att ytterligare förbättra vårt arbete med att stävja intygsfusket har vi ett nära samarbete med bostadsförmedlingarna i Göteborg, Stockholm och Uppsala. Tillsammans arbetar vi för att ta fram en digital tjänst som bidrar till en säker, effektiv och förenklad handläggning av löneuppgifter, skatt, ekonomiskt bistånd, pension och studiemedel. Målsättningen är att få tillgång till dessa uppgifter utan att den sökande skickar in dokumenten.
Vi kommer kanske aldrig att få människor att sluta fuska, men vi kan se till så att det aldrig ska löna sig.